Gjithçka në lidhje me para-derdhjen tek burrat: për çfarë shërben, kur sekretohet dhe a ka ndonjë spermatozoid në të?

Normalisht, para-derdhja duket si një ngjitës ngjitës pa ngjyrë dhe transparent.

Nga artikulli do të mësoni se çfarë është prezum - si duket, pse nevojitet, si ta ndryshoni sasinë e tij. Ne gjithashtu do t'ju tregojmë nëse përmban spermatozoidë dhe nëse është e mundur të mbeteni shtatzënë prej tij.

Çfarë është lëngu para-seminal tek burrat

Lëngu para-seminal, ose para-derdhja, është një lubrifikant ngjitës, mukus transparent, i sekretuar nga uretra e penisit. Lëshohet para derdhjes, hyn në vaginë gjatë marrëdhënieve të pambrojtura, përzihet me spermatozoidin gjatë derdhjes.

Si duket:Para-derdhja është një substancë e pangjyrë, transparente, e trashë dhe i ngjan të bardhës së papërpunuar të vezës.

Kur bie në sy:Para-derdhja sekretohet gjatë zgjimit seksual.

Ku dallohet nga:nga gjëndrat e Cooper - prej këtu del emri "lëngu i Cooper", si dhe nga gjëndrat paraurethrale të Littre. Në përbërje ka edhe lëng prostate. Gjëndrat e Cooper, të quajtura edhe bulbourethral, nuk janë më të mëdha se një bizele dhe ndodhen në të dy anët e uretrës nën prostatë.

Gjëndrat Littre i ngjajnë grupeve, të vendosura përgjatë gjithë gjatësisë së uretrës. Numri i tyre arrin 30 e më shumë. Sekretimet e këtyre gjëndrave sekretohen vazhdimisht dhe sigurojnë vajosje të uretrës, por gjatë zgjimit seksual ata fillojnë të punojnë më aktivisht.

Sa është alokuar:sasia e lubrifikantit kur ngacmohet është individuale. Disa burra e kanë shumë pak, ndërsa të tjerët arrijnë 5-6 ml. Këtu mund të bëni një analogji me gratë: disa kanë nevojë për lubrifikant shtesë për seks, ndërsa të tjerët thjesht kanë nevojë për lubrifikantin e tyre. Sasia e sekretimit të prodhuar nga gjëndrat bulbouuretrale varet drejtpërdrejt nga niveli i testosteronit dhe dihidrotestosteronit. Tek burrat me hiperplazi prostatike, niveli i kësaj të fundit është rritur, kështu që vëllimi i shkarkimit pas eksitimit është mjaft i madh, por përbërja e tij ndryshon nga normalja.

Përbërja para-ejakulatit:lëngu para-seminal dhe seminal kanë shumë përbërës të ngjashëm. Para-derdhja është e pasur me sialoproteina, enzima dhe amino sheqerna dhe ka një reaksion alkalik.

Funksione:Para-fara shërben për të lubrifikuar glanet, për të lehtësuar futjen e penisit në vaginë, për të përgatitur kanalin e uretrës për kalimin e spermës, si dhe për të ushqyer spermën. Sekreti la largon mbetjet e urinës, baktereve, alkalizon mjedisin, përfshirë vagjinën, duke e bërë atë sa më komode për qelizat embrionale.

A ka spermë në lëngun para-seminal:kur punoni, patjetër që jo. Gjëndrat nuk i sintetizojnë ato dhe nuk janë të lidhura me testikuj në asnjë mënyrë, megjithatë, qelizat e spermatozoideve mund të jenë të pranishme në para-ejakulat duke lënë uretrën - gjithçka varet nga faza e marrëdhënieve seksuale. Gjatë zgjimit të fortë, ndërsa i afroheni orgazmës, testikujt tërhiqen deri në ijë sa më shumë që të jetë e mundur - kjo është faza para-derdhjes. Kanalet seminale fillojnë të punojnë si pompa, duke pompuar spermatozoidet nga epididimi dhe duke i shtyrë ato në uretrën e prostatës. Atje ata presin për kontraktimet orgazmike refleks - procesin e nxjerrjes së spermës. Mostrat individuale teorikisht mund të kalojnë më tej përgjatë uretrës dhe të përzihen me sekretimin e gjëndrave Cooper.

Spermatozoidi gjithashtu mund të mbetet në prekum gjatë derdhjes së mëparshme. Disa burra kanë spermatorore, ose inkontinencë të spermës. Arsyeja është zakonisht testosteroni i lartë, marrja e një numri të ilaçeve. Spermatozoidet kur eksitohen sekretohen në mënyrë të padukshme, prandaj është e pamundur të parashikohet prania ose mungesa e tyre në prekum pa analiza.

A është e mundur shtatzënia nga lëngu para-seminal:ka raste - kështu 20 gra nga 100 mbeten shtatzënë. Nëse akti përsëritet, atëherë kjo probabilitet rritet. Sperma e mbërthyer në kanale do të kryhet nga uretra me një pjesë të re të sekretimit para-seminal dhe mund të hyjë në vaginë. Në praktikë, në prekum në 15-20% të burrave, gjendet një sasi e vogël e spermatozoideve, megjithëse jo e cilësisë më të lartë, kështu që nuk ia vlen të praktikoni marrëdhëniet e ndërprera si një mjet kontraceptiv - ju mund të mbeteni shtatzënë.

Çfarë ngjyre mund të ketë para-derdhja?

Normalisht, para-derdhja është pa ngjyrë dhe transparente. Ndryshimi në ngjyrë dhe qëndrueshmëri ndodh në sfondin e inflamacionit - couperite. Për shkak të aktivitetit të patogjenëve, sekreti bëhet i mjegullt, ai mund të marrë një ngjyrë të verdhë ose të gjelbër. Ngjyra kafe tregon praninë e gjakut dhe dëmtimin vaskular inflamator.

Për të diagnostikuar inflamacionin e gjëndrave Cooper, përdoret një mostër urine me shumë gota. Pacienti urinon në enën e parë, pastaj gjëndrat masazhohen, pas së cilës pacienti urinon përsëri. Nuk do të jetë një sekret në urinë që mund të shqyrtohet. Prostata më pas masazhet dhe pacienti përfundon duke urinuar në një enë të tretë. Nëse në enën e dytë rritet përmbajtja e leukociteve dhe në të parën dhe të tretën ato janë normale, atëherë diagnostikohet inflamacioni i izoluar i gjëndrave Cooper.

Gjëndrat gjithashtu mund të bllokohen nga sekrecione të ndenjura, pasi gjatësia e kanaleve të tyre që hyjnë në uretër arrin nga 2 në 8 cm. Si rezultat, formohen priza, të cilat bëhen burim i inflamacionit. Për trajtim, përdoret terapi antibakteriale dhe masazh.

Si të zvogëlohet shkarkimi kur zgjohet

Zgjimi seksual mund të habitet, dhe në disa burra, sasia e shkarkimit nga penisi është aq e madhe sa shfaqet përmes rrobave. Ka disa mënyra për të shmangur situata të tilla:

 • Bëni një jetë të rregullt seksuale. 2-3 sekte seksuale në javë janë të mjaftueshme për sekretimin normal të gjëndrave.
 • Vizitoni një urolog. Në disa raste, vëllimet e rritura të para-derdhjes tregojnë procese inflamatore, përçarje hormonale, hiperplazi të prostatës.
 • Mos vishni brekë të ngushta. Liri i lirshëm ka më pak të ngjarë të rrjedhë.
 • Mundohuni të shmangni stimulimin seksual vizual ose fizik në një situatë të papërshtatshme.

Në disa raste, një rritje në sasinë e prekumit provokohet nga shtesat dietike për të rritur fuqinë dhe për të përmirësuar cilësinë e spermatozoideve.

Si të rritet vëllimi i para-derdhjes

Rritja e vëllimit të para-derdhjes është e rëndësishme për burrat që bëjnë seks pa prezervativ, për të përmirësuar rrëshqitjen, si dhe për ata që planifikojnë të krijojnë shtatzënë. Mënyrat themelore:

 1. Koha e rritur e parathënies. Seksi pa përgatitje çon në dëmtimin e mukozave të organeve gjenitale. Parathënia afatgjatë dhe me cilësi të lartë promovon vajosje intensive për të dy partnerët.
 2. Përdorimi i afrodiziakëve ose suplementeve dietike. Shtesat me miell të athët, xhensen, dhi dhie me brirë dhi mund të rrisin zgjimin. Para-derdhja do të dalë më shumë në pah.
 3. Minimizoni pirjen e duhanit dhe alkoolit. Toksinat ndikojnë negativisht në funksionimin e gjëndrave.
 4. Pini sasi të mjaftueshme të ujit. Për sekretim normal, lëngu i mjaftueshëm duhet të hyjë në trup.
 5. Kryeni rregullisht ushtrime për të forcuar muskujt e dyshemesë së legenit: Kegel, mbledhje me rrëmbimin e legenit, urë pelvike.

Aktiviteti sekretues i gjëndrave Cooper stimulohet nga testosteroni, prandaj, tek burrat gjatë andropauzës, sasia e para-ejakulimit zvogëlohet natyrshëm. Sinteza e saj mund të mbështetet duke marrë nxitës të testosteronit bimor dhe sintetik nën mbikëqyrjen e një mjeku.

Përfundim

Çfarë duhet të mbani mend:

 1. Para-derdhja është një lubrifikant i lëshuar në përgjigje të zgjimit seksual. Sasia e saj varet nga niveli i hormoneve seksuale, mosha, shkalla e tërheqjes.
 2. Para-derdhja mund të përmbajë spermatozoide. Ato mund të lirohen pak para orgazmës, të mbesin nga marrëdhëniet e mëparshme ose, nëse një burrë ka spermatorore.
 3. Nëse ka shumë ose shumë pak vajosje, duhet të testoheni për nivelet e testosteronit, kontrolloni gjendjen e gjëndrës së prostatës për hiperplazi.